Zijn "in house" movements beter?

movemnt 

In veel Zwitserse horloges zitten fraaie stukjes techniek, deze mechanische uurwerken worden ook wel Movements genoemd. Deze uurwerken kunnen door een horlogemerk gekocht worden van verschillende toeleveranciers zoals ETA, of een horlogemerk produceert het uurwerk helemaal zelf. Een uurwerk dat door een horlogemerk zelf wordt geproduceerd wordt ook wel een “manufacture” of “in house” movement genoemd.

Merken zoals Omega, Breitling, Rolex, Patek Philippe en IWC ontwikkelen en produceren eigen uurwerken. Terwijl merken zoals Tissot, Oris en Hamilton in de meeste gevallen een uurwerk van een toeleverancier gebruiken. De grootste toeleverancier van losse uurwerken is ETA, deze Zwitserse fabrikant maakt betrouwbare uurwerken op een grote schaal. Door deze uurwerken te gebruiken kan een horloge merk dus voor een toegankelijke prijs een goed functionerend horloge produceren. Mooi om te zien is dat kleinere fabrikanten zoals Meistersinger wel volop in ontwikkeling zijn. Want naast de ingekochte uurwerken, produceert het Duitse merk ook een eigen uurwerk. De MSH01 (handopwind) en MSA01 ( automatisch) met een gangreserve van 5 dagen, dat wordt gebruikt in de Circularis modellen.

Meistersinger MSA01

Maar waarom ontwikkelen horloge merken dan in house movements?

Steeds meer horlogemerken ontwikkelen eigen werk omdat zij niet meer afhankelijk van ETA willen zijn. Daarnaast kan het zijn dat ze iets mooiers willen maken dan een “standaard”  uurwerk. Vaak zien we dan dat uurwerken technisch meer bieden dan een standaard uurwerk van ETA.

Zo heeft Breitling er vijf jaar lang gedaan om een geheel eigen uurwerk te ontwikkelen. Het caliber 01 chronograaf uurwerk van Breitling is dus zo’n in house movement. Anders dan veel andere ETA chronograaf uurwerken heeft dit uurwerk een gangreserve van meer dan 70 uur. Een standaard uurwerk heeft een reserve van 40 uur. Inmiddels gebruikt Breitling dit uurwerk in de Navitimer, Chronomat, Transocean en Breitling for Bentley serie.

Omega heeft het Caliber 8500 ontwikkeld, ook een technisch hoogstaand stuk techniek. Dit geheel eigen Omega uurwerk loopt ook langer door dan veel standaard uurwerken. Maar het fraaiste detail is het regelorgaan, de balans, van het horloge. Dit onderdeel is geheel gemaakt van Silicium en daardoor anti magnetisch. Magnetisme, veroorzaakt door veel elektrische apparaten om u heen, beïnvloed de nauwkeurigheid. In tegenstelling tot metaal, het meest gebruikte materiaal voor de balans, is silicium niet gevoelig hiervoor. Dus het horloge is nog nauwkeuriger. Inmiddels gebruikt Omega deze uurwerken in de meeste Seamaster en Speedmaster horloges.

Is een in house movement beter?

Deze vraag is niet eenduidig te beantwoorden. De standaard uurwerken van ETA hebben een erg goede prijskwaliteit verhouding. Ze zijn in de loop der jaren ver door ontwikkeld en door het volume waarin ze worden geproduceerd erg interessant qua prijs. Bent u op zoek naar nog fraaiere technische details, dan is een in house movement van bijvoorbeeld Omega, Meistersinger, Tag Heuer of Breilting een erg mooie keuze.

 

 

Geplaatst in News door

Peter van Baal